Tentoonstelling Breitner vs Israels - Vrienden en Rivalen, donderdag 7 mei 2020

Vorige Artikel 10 van 16 Volgende
€ 57,50 (inclusief btw)

In het voorjaar van 1892 staat Isaac Israels (1865-1934) voor de etalage van een kunsthandel in Amsterdam oog in oog met een prachtig stadsgezicht in de sneeuw. Het is een schilderij van George Hendrik Breitner (1857-1923) en het maakt een verwoestende indruk op hem. “Ik dacht, ik schei er mee uit, tegen zulk werk kun je toch niet opschilderen” schrijft Israels aan een vriend. Kort daarvoor waren de rollen nog omgedraaid. De zeven jaar oudere Breitner moest met jaloezie toezien hoe wonderkind Israels al op zestienjarige leeftijd zijn intrede maakt in de kunstwereld. De zoon van Jozef Israëls wordt gezien als de kroonprins van de Nederlandse schilderkunst. Maar als Israels los probeert te komen van zijn beroemde vader, kijkt hij juist naar de losse toets waar Breitner succesvol mee is.

De onderlinge rivaliteit tussen deze twee schilders zorgt jarenlang voor spanningen. Gedurende hun gehele carrière hebben Breitner en Israels elkaar bewonderd, benijd en geïnspireerd. Dankzij deze jarenlange wedijver hebben zij het beste in elkaar naar boven gehaald.

Vertrek om 10.30 uur naar het Kunstmuseum in Den Haag. Na ontvangst met een kopje koffie met wat lekkers volgt van 12.30 – 13.30 uur de rondleiding door een deskundige gids. Na afloop gaan we lunchen bij Restaurant Gember en rond 15.00 uur vertrekken we naar huis.

Donderdag 7 mei 

Prijs 57,50 p.p.

excl. vervoer met Valys taxi.

Indien u geen (geldige)Museumkaart heeft, geldt een toeslag van 16,-.

© 2012 - 2022 Uit met Carin | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel